Solskensfarmarna – Skafferivärdar vecka 11, 2020

Solskensfarmarna - Skafferivärdar vecka 11, 2020

Under vecka 11, 2020 var det Solskensfarmarnas tur att vara värd för Instagram-kontot åt Falkenbergs skafferi. Ett Instagramflöde som medlemmarna i nätverket av mathantverkare, matkreatörer och matproducenter turas om att ansvara för. Alla får en vecka att berätta om sin verksamhet och låta följarna få komma in lite bakom kulisserna.

Vår idé för den tilldelade veckan var att göra något annorlunda, och bestämde oss för att publicera sju olika filmklipp som beskriver mycket av Solskensfarmarnas grunder och hur vi arbetar i Falkenbergs inland.

Välkommen till Kärnebygd

Första dagen var bara ett snabbt ”Välkommen till vår vecka” så att de som följer Instagramkontot skall veta om att det är nya värdar för sju dagar framöver.

Säg hej till highland cattle hos Solskensfarmarna

I Solskensfarmarna har vi highland cattle, som vi tycker är en bra ras som passar våra marker. De är lättare än rena köttraser och betar gärna den grövre vegetationen vi har.

Att de är lättare är en fördel eftersom vi har en hel del arealer som är ganska blöta. Här i Falkenbergs inland har vi små beteshagar som är insprängda i skogen, vilket gör att en del av vegetationen är ganska grov på sina ställen. Då är det bra att ha betesdjur som gärna väljer att hålla hagarna rena för det, så att markerna hålls öppna.

Solskensfarmarnas djur går ute året om

En unik sak med vår besättning av highland cattle är att den går utomhus året om utan tillgång till stall eller ligghall. För att få lov att göra det enligt djurskyddsbestämmelserna så måste besättningen vara ansluten till ”Programmet för utgångsdjur utan ligghall”.

Detta är också en anledning att använda sig av highland cattle, skotsk höglandsboskap, som är anpassade för att klara sig utomhus även under vintermånaderna. 

Inga kalvar innan 1:a mars

Vi planerar så att inga kalvar föds innan den 1:a mars, för om det sker måste de enligt lagen ha tillgång till stall. Vår plan är att kalvarna skall födas först framåt april när vädret är ännu bättre, och nätterna inte så kalla som de kan vara i mars. Vi vill att djuren skall ha det bra och njuta av sin vistelse hos oss.

I dagens film kan du höra Katinca Fungbrant, djurhälsoveterinär på Gård och Djurhälsan, som kommer och synar vår besättning varje år och hon berättar lite vad de tittar på i ramen för ”Programmet för utegångsdjur utan ligghall”.

Minimalt med lusmedel i vår besättning

Just den här dagen var hon på besök för att titta närmare på pälsen hos våra vänner. Detta för att vi är med i ett projekt där vi är en av femton besättningar i Sverige där man undersöker om vi kan minska användningen av lusmedel. Lusmedel är ganska starkt och kan påverka exempelvis mikrobiologin i marken negativt, och de som är med i ”Programmet för utgångsdjur utan ligghall” måste i vanliga fall behandla alla djur med lusmedel. 

Solskensfarmarna har en holistisk syn

Solskensfarmarna är ett samägt företag som ägs av de som bor i och runt Kärnebygd. Det är det som dagens film handlar om.

Vi berättar lite om snabbt om bakgrunden till bolaget (vill du få en mer noggrann beskrivning kan du läsa om vår historia).

Vi använder metoden Holistic Management

Vi bygger verksamheten på en metod som heter ”Holistic Management”, som är en metod att ta komplexa beslut. Den bygger på att du definierar väl du vill uppnå och ha tre grundpunkter som hjälper dig att balansera besluten rätt. De tre punkterna är Ekologi, Socialt och Ekonomi. 

För att hålla koll på att vi ligger rätt har vi skapat ett manifest som beskriver hur vi vill arbeta, och det dokumentet har 10 punkter som gås igenom i filmen.

Vi skapar förutsättningar för att bo och leva i bygden

Den sociala och ekonomiska punkten bygger mycket på att vi här i det innersta av Falkenbergs kommun vill skapa förutsättningar för att bo och leva här. Vi har valt att fokusera den geografiska avgränsningen till Kärnebygd rote.

Vi ser till att nyttja de resurser vi har är, förädla och sälja det i vår egen gårdsbutik Viktors affärshus.

Solskensfarmarna är regenerativa

Vi har djur runt om i Kärnebygd som håller markerna öppna och gynnar biologisk mångfald. Vi nöjer oss inte med det, utan tittar neråt under markytan. Vi vill gynna det ekologiska systemet som finns där under också. Där nere finns ett helt eget litet universum som det inte forskats så mycket på än, men som är väldigt viktigt för de som sker ovan ytan.

Det gör också att vi kan fånga mer koldioxid än vad som vår köttproduktion släpper ut. En del är att vi vill tillämpa plöjningsfri odling på vallen. Då undviker vi att störa mikrolivet i jorden och behåller en effektiv jordstruktur. Även om du kör en traktor med HVO, som i sin tillverkning är fossilfri, kommer förbränningsmotorn att släppa ut koldioxid.

Vi vill också i de plöjningsfria markerna få till ett bete som ger en lång betessäsong, exempelvis genom att ha fler olika grödor som har tillväxt i olika tider på året. Grödorna skall inte bara arbeta uppåt, utan bearbeta marken med sina olika rötter. Det kan också bli fråga om att blanda in någon form av rädisa eller liknande av den anledningen.

Vi vill gynna svampar och mikroliv i marken, för det skapar grödor som är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och ökar förmågan att ta upp näring.

Alltihop sker med solenergi, där växterna med sin fotosyntes omvandlar solljus till glukos och kol som kan arbeta nere i marken som mat till bakterier och mikrober. Allt sker i en symbios, ett kretslopp.

Jorden i sig är en levande organism.

Lite om filmerna i filmen

I filmen visar vi ett par experiment av Ray Archuletta och här kan du se de i sin fulla längd.

I det första testet visar Archuleta hur markens struktur på en plöjd respektive oplöjd mark hanterar vatten. I den oplöjda finns det hålrum där vattnet kan ta sig genom, och mikrolivet i marken har gjort så att jordpartiklarna limmas ihop. 

När marken plöjs slås mikrolivet i marken i spillror och marstrukturen gör att jordpartiklarna finfördelas och inte håller ihop. Jordpartiklarna små och lätta och sköljs iväg med vatten, eller om det är torrt väder blåser bort.

Här visar Ray hur en ostörd mark kan infiltrera stora mängder regn på ett mycket bättre sätt. Här är det tydligt hur den förstörda markstrukturen gör att alla små jordpartiklar ramlar ihop till en kompakt massa. inga hålrum skapas där vattnet kan rinna igenom. Reslutatet blir att vattnet inte når ner till grundvattnet och de jordpartiklarna kan sköljas bort.

Mer om regenerativt lantbruk

Det finns många källor om regenerativt lantbruk runt om på internet. Många utgår gärna från Alan Savory och The Savory Institute.

Här är en introduktion till regenerativt lantbruk och jordhälsa i ett antal korta filmer:

Viktors affärshus B&B mitt i Kärnebygd

I lördagens avsnitt berättade vi mer om det hus vi har mitt i Kärnebygd. Ett hus som har blivit ett nav i bygden.

I källarplan ligger Solskensfarmarnas egna gårdsbutik, där det hängmörade naturbetesköttet säljs, tillsammans med andra lokala matproducenters varor

Det var i den här lokalen som Viktor Andersson drev Kärnebygds diversehandel 1924-1963, och det är därför vi kallar huset Viktors affärshus.

Bed and breakfast i de två övre planen

Huset har förutom källaren två ytterligare plan. Där har Solskensfarmarna ett rum & frukost. Huset har renoverats invändigt för att hålla en stil från den tid då Viktor, hans föräldrar och syskon bodde här.

I filmen passerar vi några av rummen i huset, Alice rum, Ida & Albins rum och Elsa & Edvins rum. Dessutom finns Viktors rum, ett kök och en sal. 

De som bor i huset har tillgång till salen och köket, och i kylen finns lokalproducerade varor till frukosten.

Många naturturister

Det fantastiska läget som Viktors affärshus har gör att flera av de som väljer att bo hos oss är här för att uppleva den natur som finns i Falkenbergs inland, och inte minst runt Kärnbygd. 

Viktors affärshus ligger vid Tjärnesjöns nordspets och precis intill ligger Kärnebygd Kvarn och Såg som är ett mål i Ekomuseum.

Det finns massor av grusvägar genom skog och mark som lämpar sig väl för promenader eller en tur på mountainbike.

Tjärnesjön – den största sjön helt inom hallands gränser.

Tjärnesjön är en fantastisk fiskesjö och med sin långa och flikiga strandlinje en härlig sjö att paddla kajak i. Vi i Solskensfarmarna samarbetar med Tjärnesjöns FVOF och har en brygga där du kan hyra båt för din fisketur.

Hallandsleden går utanför dörren

Den som vandrat Hallandsledens mellersta del har gått precis utanför dörren på Viktors affärshus. Inte konstigt att vi har har vandrare och cyklister som checkar in för att ta en natt i våra sköna sängar. Andra har skaffat proviant i vår gårdsbutik, fyllt på vatten och tagit en natt i vindskyddet som finns intill Kärnebygd gård. Ja, faktiskt på en plats så att Solskensfarmarnas djur går precis runt om vindskyddet.

Sänk farten och njut!

När du kör in i Kärnebygd uppmanas du att sänka farten och njuta, och det vi vill vi att du gör när du kommer till oss Viktors affärshus. 

Vissa finner lugnet i att ta en helg på något hotell med spaavdelning, andra vill känna av landsbygdspulsen och bara vara mitt i naturen och varva ner, hämta kraft och få ny energi.

Du kan själv välja vilket av rummen du vill boka i Viktors affärshus, och du ser genast om det är ledig och vad priset blir.

Solskensdagen 18:e juli 2020

I den sista filmen bjuder vi in dig att komma på Solskensdagen den 18:e juli 2020. Det vi hunnit berätta om i dessa korta filmer är bara att skrapa lite på ytan, och vi vill gärna dela med oss mer om vad vi gör, hur vi gör och öka din kunskap om hur bra mat produceras och hur vi vill bedriva vår verksamhet.

Du kan komma på strövtåg och se hur djuren har det, lära dig mer om jordhälsa & regenerativt lantbruk och se hur vi lyckas med det vi vill uppnå. Det är en pågående process där vi vill att så många som möjligt skall få vara med. 

När du köper vårt hängmörade naturbeteskött så är det viktigt för oss att vara tydliga med vad som menas med det. En djupare förståelse än vad ett KRAV-märke kan ge. Förutsättningarna är olika på olika platser, även om avståndet inte är långt, och vill göra det bästa möjliga för ekologi, det sociala och för din och vår ekonomi. Det är därför vi vill vara öppna så att vi tillsammans kan skapa något som är bra.

Programmet inte spikat

När detta skrivs, i mars 2020, är Solskensdagen på planeringsstadiet och innehållet är inte helt bestämt.

Ett orosmoment är så klart utvecklingen av coronavirusets spridning. Oavsett kommer vi genomföra Solskensdagen 2020. Kan vi inte ta emot människor här på plats så kommer vi se till att du får ta del av den här dagen på ett annat sätt.

Mer på Solskensdagen 2020

Det innehåll vi planerar har fokus på hållbarhet och hur vi utvecklar möjligheterna att leva och bo här runt Kärnebygd.

Förutom Solskensfarmarnas verksamhet med djuren kommer du kunna besöka olika delägares egna verksamheter. Som den småskaliga trädförädlingen i Snärsåsen, äggmobilen med grönbetesägg och småskalig grönsaksodling i grävningsfria standardbäddar i Sundhult.

Ovanpå det lägger vi till hållbara transporter och har föredrag om elbilar och elbilsladdning, med en utställning där elbilsägare kommer med egna bilar. De kommer att berätta om hur det är att köra och äga en elbil i praktiken, alltså inget säljsnack utan hur det fungerar i vardagen.

Tack för att vi fick vara värdar

Vi tackar Falkenbergs skafferi för att vi fick vara värdar för Instagramkontot för en vecka och berätta mer om vad vi gör.

Och hoppas att du som följer kontot eller läst denna sida också gillar vad vi har delat med oss av.

Gör du det så dela gärna vidare så att fler får upp ögonen för annorlunda sätt att driva företag och ha fokus på att ekologi skall fungera, att det sociala gör att vi hjälper varandra och att vi alla ur ett ekonomiskt perspektiv vinner på det.