Om Solskensfarmarna

Det var en dag i augusti när Jerry & Margareta bjöd in grannarna Christian & Hanna för en fika under äppelträdet i trädgården. Det var skönt där under trädet när solen gassade från himlen. På bordet stod blåbärspajen på egenplockare blåbär och i glasen fanns den hemgjorda saften. 

Plötsligt kom några väl valda ord som kom att bli grunden i det som startades en underbar svensk sensommardag i Falkenbergs inland.

Jag vill vara solskensbonde

Orden kom från Jerry och syftade på att kunna driva sin gård med sol i sinnet, och kunna leva på det som gården ger. På den här tiden var båda familjerna mest månskensbönder och drev sina gårdar som en hobby på fritiden.

Vi vill kunna leva på att ha öppna skogshagar i ett varierat landskap i Falkenbergs inland. Fråga är vad och  hur vi skulle göra

Hur blev vi solskensbönder?

Vad kan vi här under äppelträdet då göra för att förvekliga idéen om att bli solskensbönder? Vad innebär det att ha i sinnet och vara bonde?

Ganska snabbt kommer olika saker på tal, som att vara fri tidsmässigt, att kontrollera hela kedjan för det som produceras och att vi gör det i samspel med djur, natur och miljö på ett hållbart sätt för framtiden.

De kursiverade nyckelorden har följt med i projektet från den dagen. För att känna frihet och undvika att vara alltför uppbunden av tillsynen av djur så insåg vi snabbt att ett samarbete mellan flera gårdar där arbetsuppgifterna fördelades över tid är ett krav. Lika snabbt insåg vi att ju fler vi kan dela på det, desto bättre vore det.

Projekt Ko-kooperationen följde under hösten

Idéen  med samarbete var så bra att vi ville dela med oss till fler om det, och känna oss för om fler var sugna på att själva skapa en solskensmiljö här kring Kärnebygd.

Familjerna på Kvarnlyckan och Sundhult skapade projektet Ko-kooperationen med stöd av Leader Halland, och bjöd in övriga boende på gårdar i kring Kärnebygd. Under ett antal mörka vinterkvällar träffades gruppen på Hotellet i Ullared för att skaffa sig fördjupade kunskap om olika bolagsformer och om vilka djur som skulle passa för att hålla våra landskap öppna.

Under våren 2016 fortsatte diskussioner och fördjupningar om hur samarbetet skulle kunna se ut.

Juni 2016 bildades Solskensfarmarna

Den 14 juni klockan 20:00 bildades Solskensfarmarna ekonomisk förening på Kvarnlyckan hemma hos Jerry och Margareta. Bolagsverket meddela att bolaget regisserats med namnet Solskensfarmarna ekonomisk förening den 27:e juni.