Solskensdagen 2022 – den 16 juli

Ta vara på platsen där du bor

Mer information för varje aktivitet hittar du längre ned på den här sidan.

Tänk på att det är många som är intresserade av att komma, och försök gärna samåka om det går.

Det kan ta en stund att hitta en plats att ställa din bil på, så var ute i god tid.

När du planerar dagen behöver du lägga in tid för att gå mellan Kärnebygd och Sundhult. Vi har försökt att placera flera tillfällen av aktiviteterna så att du skall ha möjlighet att ta del av allt.

Stolpverkshuset på Solbacken, Sundhult

Tid: 11:00, 13:00 & 15:00
Plats: Solbacken, Sundhult

Eftersom det är ont om tomma hus runt Kärnebygd bestämde sig en av våra Solskensfarmare, Ingrid, för att bygga ett nytt hus. Det blir inte vilket hus som helst, utan ett stolpverkshus med timmerstomme.

Förra året kunde du se huset med skalet klart, nu får du komma och göra ett besök och se hur det ser ut efter att Ingrid hyvlat pärlspont av den skog som stod på tomten innan den avstyckades.

Timmermannen Johannes Kabell finns på plats för att berätta om stolpverkshus.

Regenerativt lantbruk

Strövtåg – Träffa våra highland cattle & Sundhults grönbeteshöns

Tid: 10:00, 12:00 & 15:00
Plats: Start i Sundhult

Solskensfarmarna vann priset ”Årets hållbarhetsföretag i Falkenberg 2018” för vårt sätt att arbeta och sprida kunskap om hållbarhet. Johanna & Christian i Sundhult utnämnda till ”Årets klimathjältar 2021” av Bixia.

Metoden som vi bedriver vår småskaliga verksamhet med är regenerativt lantbruk. Genom att observera det ekologiska systemet och nyttja naturens egna kraft återskapas matjorden. Den tar kol från atmosfären som blir till bränsle för mikroliv och fotosyntes. Fler detaljer får du reda på under det här strövtåget.

Under strövtåget kommer du få möta våra highland cattle som vi hanterat med adaptivt rotationsbete för att stimulera det ekologiska systemet. Du får även se vårt off-grid-system för att pumpa vatten till djuren med hjälp av solens energi.

I Sundhult åker hönsen omkring i en äggmobil ute på grönbetet. På ett naturligt sätt gödslar de och stimulerar marken samtidigt som de ger fina grönbetesägg.

Det finns tre strövtåg under dagen som startar 10, 12 och 15 i Sundhult.

Elbil

Utställning av elbilar

Tid: 14:00-15:00
Plats: Sundhult

Under dagen kommer det också bli en elbilsutställning i Sundhult, där elbilsförare parkerar sina bilar och berättar om hur det är att äga och köra elbil.

Elbil

Frågor och svar om elbilen

Tid: 13:00
Plats: Sundhult

Det finns många som har frågor kring elbilen, speciellt när det kommer till hur den påverkar miljön. Under frågestunden ges svaren till de mest förekommande frågorna till att äga, köra och hur det egentligen är med miljön kring elbilen.

Fika och servering

Gårdsbutiken har öppet

Tid: 10:00-17:00
Plats: Viktors affärshus, Kärnebygd

Under hela dagen har Solskensfarmarnas gårdsbutik Viktors affärshus öppet. Du kommer kunna handla vårt egna hängmörade naturbeteskött av highland cattle, annat från mindre matproducenter och en hel del retroprodukter.

Du kommer finnas fika och Solskensburgare som du kan njuta av i trädgården till vårt mysiga B&B.

Det är i Viktors affärshus som du hittar toalett.

Solskensburgare

Solskensburgarmeny till lunch

Tid: 11:00-15:00
Plats: Viktors affärshus, Kärnebygd

Vi kommer att servera lunch vid Viktors affärshus. Bland annat kommer du kunna välja en Solskensburgarmeny, med vår egna hamburgare av highland cattle, toppat med picklade lök, sallad och BBQ-sås med en coleslaw till.

Mer som händer under dagen

  • Titta in i Kärnebygd Kvarn & Såg, ett besöksmål i Ekomuseum Nedre Ätradalen
  • Besök våra grannar som är hantverkare och konstnärer
  • Var med och svara på frågor och du kan vinna ett presentkort som du kan handla med i Viktors affärshus

Så här hittar du till Solskensdagen

Karta till Solskensdagen 2019